Odporność – czym mleko klaczy góruje nad colostrum?

Pozyskiwanie mleka klaczy (kobyle mleko, „końskie mleko”) w przeciwieństwie do mleka krowiego jest bardzo trudne i czasochłonne, dlatego też mleko klaczy jest dość drogie. Mleko klaczy ma unikalne walory prozdrowotne, których poza mlekiem kobiecym nie mają inne mleka, np. krowy, kozy czy owcy. Wysoka cena, ograniczona dostępność i niebywale korzystny wpływ na zdrowie sprawiają, że mleko klaczy, zarówno w postaci płynnej, w kapsułkach, jak i liofilizowanej jest stosowane przede wszystkim w medycynie oraz specjalistycznym żywieniu, a także do produkcji wysokiej jakości, drogich kosmetyków.

„Końskie zdrowie”, czyli unikajmy chorób

Na rynku popularne są suplementy diety, które zawierają składniki lub frakcje mleka, takie jak np. colostrum (siara) czy laktoferynę. Niestety do ich produkcji wykorzystuje się tanie mleko krowie, które nie ma tak wspaniałych walorów prozdrowotnych jak mleko klaczy. A to właśnie koń jest uosobieniem zdrowia.  Nie na darmo, gdy choroby omijają nas z daleka, mówi się, że mamy „końskie zdrowie”. Dlatego też mleko klaczy zarówno w płynie, jak i w kapsułkach jest nieocenione  w podnoszeniu odporności organizmu, wzmacnianiu w czasie rekonwalescencji, chronieniu przed niekorzystnym działaniem drobnoustrojów czy też łagodzeniu problemów skórnych.

W medycynie mleko klaczy górą!

Warto także zwrócić uwagę na ogromną różnicę w skuteczności działania między „całym” produktem naturalnym, jakim jest mleko, a wyizolowanym jego składnikiem, jak np. colostrum (siara) czy laktoferyna. Otóż w naturalnym mleku klaczy oprócz głównych składników (np. colostrum) występuje wiele związków o podobnych właściwościach, które wspomagają działanie składników głównych, a tym samym wielokrotnie wzmacniają ich skuteczność. Często nawet znaczne zwiększenie dawki wyizolowanego pojedynczego składnika nie daje takiej skuteczności, jaką możemy osiągnąć dzięki wzmocnieniu jego działania „naturalnymi sprzymierzeńcami” obecnymi w „całym” mleku klaczy. Zjawisko to zostało opisane przy badaniach nad witaminą C. Otóż, mało kto zdaje sobie sprawę, że aktywność przeciwutleniająca witaminy C zawartej w jabłku, wspomaganej przez inne naturalne związki obecne w jabłku jest aż 260 (!) razy wyższa od aktywności samej witaminy C syntetycznej. Analogiczna relacja występuje między „całym” mlekiem klaczy, a jego poszczególnymi składnikami pozbawionymi naturalnego otoczenia.

Dlatego warto pamiętać, że natura jest zawsze górą i sięgać po 100% naturalne produkty, takie jak mleko klaczy, które  wzmocnią nasz organizm. Specjaliści szczególnie polecają suplement Proskin LF w postaci bardzo wygodnych do użycia kapsułek z mlekiem klaczy.

Przydatne informacje:

https://www.psm-pharma.com.pl/uroda/co-robic-zeby-choroby-omijaly-nas-z-daleka/

https://www.psm-pharma.com.pl/o-watrobie/poznaj-role-watroby-w-budowaniu-odpornosci/

https://www.psm-pharma.com.pl/o-skorze/jak-podniesc-skutecznosc-obrony-przed-przeziebieniem/

Przydatne produkty:

https://www.psm-pharma.com.pl/produkt/livenorm-3-opakowania/

https://www.psm-pharma.com.pl/produkt/livenorm-5-opakowan/

https://www.psm-pharma.com.pl/produkt/na-odpornosc-rozsadny-wybor/