Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem

Tym spostrzeżeniem już Hipokrates zwrócił uwagę na zależność między naszym zdrowiem, a tym co jemy. Wiele artykułów publikowanych w czasopismach naukowych wykazuje, że prawidłowa dieta jest bardzo skutecznym narzędziem w walce z chorobami. Dzięki niej możemy zapobiec występowaniu wielu chorób, zwłaszcza metabolicznych, ale również chorobom nowotworowym czy niewydolnościom układowym. Jeżeli jednak zachorujemy, to odpowiednią dietą możemy bardzo skutecznie wzmocnić organizm w procesie zdrowienia.

Jak zaznacza dr T. Colin Campbell, jeden z czołowych naukowców zajmujących się badaniami nad wpływem żywienia na stan zdrowia, największe współczesne problemy zdrowotne, takie jak nadwaga, cukrzyca, nowotwory, wiele chorób skóry, w tym łuszczyca „mają swój początek w trzech rzeczach: śniadaniu, obiedzie i kolacji”.

Niedawno Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zwróciła uwagę, że sposób żywienia i kontrola masy ciała są najważniejszą sprawą w leczeniu łuszczycy. Niestety wiele osób dotkniętych tą przewlekłą chorobą nie zdaje sobie z tego sprawy i pokłada wielką nadzieję w likwidowaniu zmian na skórze, które są tylko widocznym objawem tego, że wewnątrz organizmu dzieje się coś złego. A przecież nie można skutecznie zwalczyć skutków, jeżeli nie usunie się przyczyny.

Dlatego należy zwrócić uwagę na to, co jemy na co dzień i nie kierować się wyłącznie smakiem, wyglądem czy łatwym przyrządzaniem posiłków. Warto też chociaż raz zasięgnąć rady dietetyka, gdyż będzie to cenna inwestycja w nasze zdrowie.