Łuszczyca to przewlekła, zapalna choroba autoimmunologiczna, która objawia się miejscowym, nadmiernym rogowaceniem naskórka i pojawianiem się czerwonych, łuszczących się plam. Choć uważa się, że jest to choroba skórna, to jednak jej przyczyna leży wewnątrz organizmu. Coraz częściej wskazuje się na związek między kondycją wątroby, sposobem odżywiania, a stanem skóry (nie tylko u osób chorych na łuszczycę).
Dlaczego wątroba ma znaczenie w łuszczycy?
Wątroba to narząd zajmujący się wieloma procesami w organizmie, jednak w przypadku łuszczycy najbardziej interesuje nas jej działanie detoksykacyjne – usuwanie toksyn z organizmu. Gdy funkcjonowanie wątroby jest osłabione (np. przez niewłaściwą dietę, alkohol, stres czy leki) dochodzi wówczas do nadmiernego nagromadzenia toksyn, z którymi wątroba nie może sobie poradzić. Im bardziej zanieczyszczony jest nasz organizm tym gorszy jest stan naszej skóry. W przypadku osób chorujących na łuszczycę zwiększa się wtedy ilość wykwitów skórnych, są one bardziej intensywne w wyglądzie i dają uczucie bardzo uporczywego świądu.
U osób z łuszczycą zauważono również częstsze występowanie:
- Niealkoholowego stłuszczenia wątroby (NAFLD),
- zaburzeń lipidowych,
- problemów metabolicznych (cukrzyca, nadciśnienie, hipercholesterolemia)
Dieta wspierająca detoks wątroby może zatem przyczynić się do poprawy ogólnego stanu zdrowia i złagodzenia objawów skórnych.
Dieta zalecana w łuszczycy i jednocześnie wspierająca wątrobę
1. Produkty przeciwzapalne:
- Tłuste ryby morskie (łosoś, sardynki) – źródło kwasów omega-3.
- Warzywa liściaste (szpinak, rukola) i krzyżowe (brokuły, kapusta) – wspomagają procesy detoksykacyjne.
- Kurkuma i imbir – naturalne środki przeciwzapalne i wspierające wątrobę.
2. Ograniczenie produktów przetworzonych:
- Unikać należy cukru i tłuszczy trans przede wszystkim w przemysłowych wyrobach cukierniczych, fast foodów, czerwonego mięsa – nasilają stan zapalny i obciążają wątrobę.
3. Błonnik – sprzymierzeniec w oczyszczaniu organizmu:
- Pochodzi z owoców, warzyw, pełnych ziaren i roślin strączkowych.
- Pomaga usuwać zbędne produkty przemiany materii przez układ pokarmowy, odciążając wątrobę.
4. Odpowiednie nawodnienie:
- Minimum 1,5–2 litry wody dziennie. (kawa i herbata nie wlicza się do płynów wypijanych w danym dniu)
5. Unikanie alkoholu i stosowanie leków:
- Alkohol silnie obciąża wątrobę i nasila objawy łuszczycy.
- Stosowanie leków skonsultuj z lekarzem – leki bardzo obciążają wątrobę i mogą jej szkodzić
- Suplementacja powinna być skuteczna i wspierająca przede wszystkim wątrobę
Czy detoks wątroby naprawdę działa?
Wątroba to wielofunkcyjny narząd, który oczyszcza krew z toksyn i potrafi oczyszczać się sam – jednak jego funkcjonowanie trzeba wspierać poprzez zdrową dietę, odpowiednią suplementację, aktywność fizyczną i unikanie toksyn. Stosując te zalecania poprawiamy kondycję wątroby, a zarazem pomagamy naszej skórze.
Suplementacja wspierająca pracę wątroby
Suplementować pracę wątroby, osoby dorosłe powinny przynajmniej przez parę miesięcy w ciągu roku. Dla osób chorych na różne choroby, w tym łuszczycę, gdzie wątroba ma dużo więcej pracy z racji przyjmowanych leków, o dobrą suplementację powinna się dbać codziennie. Najlepszą suplementacją dla wątroby są zioła, takie jak Ostropest plamisty (zawiera sylimarynę), Mniszek lekarski czy Karczoch zwyczajny. Substancje zawarte w tych ziołach działają hepatoprotekcyjnie czyli osłaniają podstawowe komórki wątroby, wspierają produkcję i wydzielanie żółci, zwiększają działanie detoksykujące całego narządu. Skutecznym suplementem zawierającym tak działające zioła jest LIVENORM kapsułki.
Zdrowy sposób odżywiania zwiększa skuteczność leczenia łuszczycy
Dieta wspierająca wątrobę nie wyleczy łuszczycy, ale może istotnie zmniejszyć nasilenie objawów i poprawić komfort życia. Warto stosować podejście holistyczne – łączyć leczenie dermatologiczne z dietoterapią i skuteczną suplementacją, jako wsparciem działania układu pokarmowego, a zwłaszcza wątroby.